2018 DHBT BAŞVURU VE SINAV TARİHİ

2018 DHBT’ye başvurular 9 – 17 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geç başvuru günü ise 01 Kasım olarak belirlendi.
Sınav 9 Aralık 2018 tarihinde yapılacak ve sonuçlar 04 Ocak 2019 tarihinde açıklanacak.

Diyanet İşler Başkanlığının Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesi için gerçekleştirilen KPSS DHBT için geri sayım başladı. Peki, 2018 KPSS DHBT başvuruları ne zaman başlayacak? KPSS DHBT sınavı ne zaman yapılacak? İşte detaylar…

Diyanet İşler Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev alacak personelin atanmasında kullanılacak puanların hesaplanmasında, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür Testler sonuçları da kullanılacaktır. Bu nedenle, Diyanet İşler Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerden DHBT’ye lisans düzeyinde katılacak olanların KPSS’nın Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna ve lisans düzeyinde Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine (DHBT) katılmaları zorunludur. Diyanet İşler Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak amacıyla sınava girecek adayların, Diyanet İşler Başkanlığı tarafından yapılan duyuruları, sınava başvuru yapmadan önce dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

DHBT’YE KATILACAK ADAYLAR İÇİN AÇIKLAMA
DHBT ’ye, ilgili öğrenim düzeyindeki KPSS başvuru koşulları ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen başvuru koşullarını taşıyan adaylar başvurabilecekler. Adaylar KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılmak zorunda. Sınav 60 dakika sürecek. Sınava katılacak adayların ilgili yıl, bu sınava katılacakları öğrenim düzey ile aynı öğrenim düzeyinde yapılacak KPSS’ye girmeleri ve KPSS’de puanların hesaplanmasına yönelik koşulları karşılamaları gerekmekte.

SINAV KONULARI
Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacak. Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT – 1) temel din bilgisi sorularından oluşacak ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacak. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) İslam İnanç Esasları
b) İslam İbadet Esasları
c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
d) Siyer
e) İslam Ahlakı

İkinci 20 soru (DHBT – 2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecek. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, orta öğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacak. Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:
a) Tefsir
b) Fıkıh
c) Hadis
d) Akad ve Kelam
e) İslam Tarihi
f) Dinler ve Mezhepler Tarihi
g) Dinî Hitabet

DHBT’de yer alan Kur’an-ı Kerim metinleri ve mealleri “Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 86/A, ISBN: 978 – 975 – 389 – 081 – 6, Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali” isimli kaynaktan alınacaktır.